Říjen 2012

Věnec! Jak? Netradičně!

9. října 2012 v 23:29 | Eva |  Vlastní výroba dekorace
Potřebujeme:
  • několik metrů vánoční stuhy s jemným motivem- nejlépe kombinovat více barev (cca 2-3)
  • železný kruh natřený např. na bílo (průměr je čistě na Vás- podle toho jak chcete mít věnec velký)
  • nůžky
  • zapalovač
  • metr
Jak na to?
Ustřihneme si kousek stuhy a zamašličkujeme ho na železný kruh, zkusíme zda nám tato délka stačí (pokud se Vám mašlička zdá nepěkná, ustřihneme příště větší nebo naopak menší kousek). Podle velikosti ustřihneme i další kousky stuh a všechny připevníme na kruh (postupně střídáme barvy). Pokud chceme mít věnec pěkně zaplněný, budeme potřebovat stuhy a mašliček více (dáme je blíže k sobě). Konce mašliček zahřejeme zapalovačem (dáme pozor, aby se nám nespálily a nebyly na nich fleky- takže stačí zapalovač přidržet opravdu chvilku).



Co stihnout v měsíci říjnu...

6. října 2012 v 23:21 | Eva |  Rady a triky
Co stihnout v měsíci říjnu, abychom to mohli využít na Vánoce?
  • vyrazit si do lesa a posbírat pár hub... Ty nakrájíme na kousky a dáme do mrazničky, budou se nám hodit při přípravě štědrovečerního houbového kuby.
  • zavařit dýni. Pokud bydlíte v bytě, nebo na zahradě dýně nepěstujete, stačí si nějakou koupit, můžete ji zavařit ve formě kostiček, nebo jako marmeládu. Velmi dobré je také ji zavařit na jiný způsob, například přidat kousek ananasového aroma a máme z toho ihned jinou surovinu.
  • začít s nákupem dárků, zjistit si co by se tak líbilo Vašim blízkým a vyrazit do obchodu nebo se podívat na internet.
  • usušit bylinky. Máte-li na zahrádce bylinky, otrhejte je a nasušte, použití je poté různé- do omáček, bramborového salátu, okořenění kapra...
  • vyrobit křížaly, stačí posbírat jablka, nakrájet je na plátky a dát sušit na pečící papír na radiátor, sušičky nebo do trouby. Ty pak můžete přikusovat k filmu nebo použít do zimních čajů. Lze je také mírně poprášit skořicí, je to lahůdka. Nebo místo plátků, jablka nakrájíme na kostičky a usušíme, přidáme do vánočního cukroví, vánočky nebo štoly. Kromě jablek sušíme i hrušky, švestky, pomeranče aj.
  • pořídit do zásoby domácí med.
  • naložit pomerančovou nebo citronovou dužinu do rumu či slivovice, skvělý základ pro cukroví nebo vánoční nápoje.