Září 2012

Jak péct dietněji?

19. září 2012 v 22:32 | Eva |  Dietní vánoční jídlo a cukroví
Vánoce jsou pro mnoho dietářů a lidí prahnoucích po dokonalé figuře tabu. Avšak mnoho z nich zapomíná na to, že lze si vánoční debužírování užít i bez špatného svědomí. Stačí si pouze upravit množství a suroviny, ze kterých budete ono cukroví připravovat a uvidíte, že se Vám hned bude mlsat méně hříšně...


Mouka
  • bílá mouka z pšenice je opravdu jednou z nejvíce zákeřných surovin, navíc obsahuje škodlivý lepek
  • lze ji nahradit moukou celozrnnou, která je více zdravější, pro udržení štíhlé linie lepší a daleko více zasytí než mouka bílá, stačí když pšeničnou mouku nahradíte pouze z poloviny, aby pečivo a cukroví bylo stále stejně křupavé a skvělé
Cukr
  • další velký zabiják postavy, klasický cukr obsahuje tzv. "špatné" sacharidy, které se nám ukládají
  • cukr lze zcela efektivně nahradit třtinovým cukrem, který je sice také sladký, ale na druhou stranu zdravější
  • je také velmi pravděpodobné, že Vám cukroví zachutná více s třtinovým cukrem než s klasickým
  • místo cukru můžeme také dát do cukroví- javorový sirup, med nebo obilný slad, na co bychom ale neměli zapomínat je pravidlo: VŠEHO S MÍROU, tudíž čím méně sacharidů použijeme, tím lépe pro nás
Máslo a tuk
  • slunečnicový olej nahradíme nejlépe olejem olivovým, máslo mírnější variantou- light máslem
Ořechy
  • ořechy obsahují spoustu tuku, ty jsou ale prospěšné pro naše zdraví, je v nich také velké množství vitamínů a minerálů, proto je nevynechávejte
  • zkuste se zamyslet nad různými druhy ořechů a vylučte z nákupního seznamu ty více tučné
  • i když jsou ořechy pro nás prospěšné, i zde platí pravidlo: VŠEHO S MÍROU
Alkohol (rum, apod.)
  • tohoto lákadla se určitě vyvarujte naplno, alkohol obsahuje velké množství kalorií, které se ukládají na problémových partiích
  • koláčky máčené v rumu vynecháme, cukroví s vínem také
Čokoláda
  • není čokoláda jako čokoláda, kvalitní čokoláda je někdy obsažena jako odměna i v nejrůznějších dietách
  • mléčná a bílá ale rozhodně není dobrou volbou, používejte kvalitní hořkou čokoládu s velkým podílem kakaa, pokud Vám tato varianta vadí, čokoládu vypusťte úplně nebo snižte příjem na minimum

Rada na závěr: I když snížíte energetický příjem a vyberete pouze "lehké" suroviny, cukroví bude stále velmi tučné. nejlepší radou tedy je vybrat si pečlivě cukroví a to si poté vychutnat, nehltat a nepřejídat se. Bramborový sálat lze také připravit v lehké variantě a to bez majonézy, tu nahradit bílým jogurtem a trojobal z kapra nechat na talíři nebo si udělat kapří maso na přírodno.




Houbový kuba

11. září 2012 v 17:13 | Eva |  Vánoční jídla
Také se mu říká "Jídlo chudých", protože hlavní dominantou jsou kroupy, které se dříve používaly skoro na všechna jídla a vesničané si je zamilovaly. Vy si ale můžete kubu doladit podle svých představ a z jednoduchého jídla chudých udělat ještě větší delikatesu.

Suroviny pro 4 osoby:
  • 300g krup
  • 1 cibule
  • hrst sušených hub (množství i druhy hub zvolte podle vlastní chuti
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce másla
  • drcený kmín
  • majoránka
  • pepř, sůl
  • máslo do hrnce
  • podle libosti lze ještě použít: jiné bylinky, trochu pražené slaniny, hrášek, kapka smetany pro zjemnění, zelenina, pivo (kam můžeme namočit houby, aby byly ještě lepší), nahoru můžeme ještě nastrouhat tvrdý sýr.
Postup:

Sušené houby namočíme na několik hodin do studené vody (piva), pak je uvaříme doměkka a scedíme. Kroupy propláchneme vroucí vodou a v mírně osolené vodě ochucené kmínem uvaříme doměkka. Pak je propláchneme a necháme okapat. Osmahneme cibuli a do ní přidáme kroupy, společně zlehka osmažíme. Přidáme česnek utřený se solí, opepříme, ochutíme majoránkou a omastíme máslem, promícháme s uvařenými houbami a směs "rozetřeme" do tukem (máslem) vymazaného pekáče. Vložíme do horké trouby a zapečeme dozlatova.




Mandlové sušenky

8. září 2012 v 15:24 | Eva |  Vánoční cukroví
Rozpočet na 35 kusů:
  • 350 g oloupaných, nastrouhaných mandlí
  • 1 lžíce jemně ostrouhané citronové kůry
  • 300 g moučkového cukru
  • 3 bílky
  • špetka soli
  • máslo a polohrubá mouka na vysypání plechu
  • moučkový cukr na posyp
Příprava: Plech vymažte máslem a poprašte trochou mouky. V míse smíchejte 300 g mandlí, koření a 150 g moučkového cukru. Bílky osolte a šlehejte sníh, postupně přidávejte 150 g cukru a ušlehejte do tuha. Přidejte směs z mandlí, na vmíchání použijte dřevěnou lžíci. Z těsta utvořte na stroihaných mandlích válečeko průměru 3 cm, rozdělte na 35 kousků, zformujte kuličky a rozložte je stejnoměrně na plech, nechte dvě hodiny uschnout. Dejte do horké trouby a pečte do světležluta (cca 20 minut při 150°)- nenechte mandlové pečivo zhnědnout a zhořknout. Horké placičky sundejte z plechu a poprašte moučkovým cukrem. Sušenky uchovávejte v uzavřené krabici, nezmrazujte.

Náš tip: Při pečení přikryjte sušenky pergamenovým papírem jakmile získají barvu.