Vánoční kapr na kořenové zelenině

26. července 2008 v 12:10 | Evik |  Vánoční jídla
  • 520 g kapra-filety
  • 60 g mrkve
  • 160 g brambor
  • 60 g petrželového kořene
  • 60 g celeru
  • 80 g cibule
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř bílý, mletý
  • 4 g petržele
  • 4 ČL mouky - pšeničné, špaldy
  • 80 ml bílého vína
  • 120 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • muškátový oříšek
  • 8 g křene
Zeleninu umyjeme a osušíme. Mrkev, brambory, petrželový kořen a celer oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
Brambory oloupeme, rozčtvrtíme a vaříme ve slané vodě do měkka. Po uvaření slijeme a vložíme na pánev s máslem.
Brambory osolíme, opepříme a posypeme čerstvě nakrájenou petrželí.
Zbytek zeleniny necháme na másle zpěnit, zasypeme moukou, doplníme bílým vínem a zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Za varu pozvolna vlijeme smetanu. Kořenovou zeleninu dochutíme pepřem, muškátem a solí.
Z kapřího filetu odstraníme šupiny, omyjeme, osolíme opepříme, vložíme na pánev s olejem kůží dolů a pečeme. Před dokončením filet obrátíme a dopečeme z druhé strany.
Brambory a kořenovou zeleninu uspořádáme na talíři, posypeme trochou křenu a kapří filet vložíme na kořenovou zeleninu.
Smetanovým fondem vzniklým při přípravě zeleniny polijeme zeleninu a kapra a servírujeme.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama